Jonas Arnqvists vapensköld

 

HemErik ArnqvistPersonerBilderHeraldik

 

Google

Heraldik

Heraldik är läran om heraldiska vapen, det vill säga märken med särskild utformning som symboliserar personer, släkter, organisation och samhällen. Symboler har funnits under en lång tid tillbaka i historien. Heraldiken som vi känner den i Europa brukar förknippas med tiden för korstågen och riddarutrustningar. När riddarna hade en heltäckande rustning blev det nödvändigt att känna igen dem via sköldemärken och hjälmprydnader. Nu utvecklades också reglerna för hur vapnen kunde utformas. Beskrivningen av ett vapen kallas blasonering och använder ett formaliserat språkbruk. Det grafiska utformningen måste följa blasoneringen men kan varieras i olika konstnärliga stilar.

Sköldformersänkt mantelsnitt

Sköldformerna kan variera. Skölden kan till exempel vara oval, spetsig, rundad, i fransk stil eller varför inte spansk stil? Skölden delas in i nio områden som kan relateras till varandra.

Sköldfärger

De färger, eller tinkturer, som kan förekomma brukar delas in i metaller och färger. Metallerna är guld och silver och brukar avbildas som gult respektive vitt. Om man avbildar vapnet i svartvitt används ett mönster, en s k skraffering. Då betecknas guld med ett punktmönster och silver helt blankt. En grundregel är att metaller inte får gränsa till varandra och färger får inte ligga intill andra färger utan skall gränsa till metall. De färger som används är i regel röd, blå, svart och grön. Även purpur och päls kan förekomma.

HjälmarHjälmprydnad

Ovanför skölden skall finnas en hjälm med hjälmtäcke (eller s k lövverk) och hjälmprydnad. Det är vanligt att hjälmtäcket har de två eller tre färger som även förekommer i skölden. Kronor kan användas av personer med bördsrang. Hjälmprydnaden är en figur som sitter placerad på hjälmen. Vanliga figurer är lejon, örnvingar eller horn.

 

Jonas Arnqvists vapensköld

hjälmprydnad - störtat örnben hjälmtäcke i silver och blått hjälmtäcke i silver och blått örn kanonslup sköld i silver och blått Jonas Arnqvists vapensköld

En vapensköld definieras genom en formell textuell beskrivning som kallas blasonering. Detta lämnar utrymme för en varierande konstnärlig utformning av vapnet s?länge konstnären följer blasoneringen.

Ett vapen skall ha en sköld, en hjälm, hjälmtäcke och hjälpprydnad. Ofta används dock endast sköldemärket.

Blasonering för detta vapen är: "Sköld genom mantelsnitt delad av silver och blått vari stolpvis ordnade en örn med röd beväring över en kanonslup, båda i silver. Hjälm sluten, med hjälmtäcke invändigt av silver och blått samt som hjälmprydnad ett i naturfärg störtat örnben (á la quise) i klon hållande en alkvist."

Kamon

- japanska familjevapen

Även i andra kulturer förekommer bruk av vapenmärken. I Japan har länge använts familjemärken så kallade kamon. De blev mycket populära under samurajtiden och användes även de bland annat som kännetecken i strid.

upp

http://www.moebius.se

Hemligheterna bakom studentföreningen Möbius i Uppsala

Matematik- och datastudenterna i Uppsalas kultförklarade förening uppstod som en rebellrörelse.

 

http://www.vansbrosim.nu
Vansbrosimningen, folkligt, festligt i gummi

Kan du simma 3000 meter och gillar gummidräkter s?är Vansbrosimningen ett hett tips inför sommaren.

 

      Samurajhuvud

Kamon - traditionell japansk grafisk design

De japanska familjevapnen - kamon - är symboler med fascinerande grafisk design.

 

     Gammalt tecken för sake

Sake - upptäck mångfalden i det japanska risvinet

De kanske vanligaste missuppfattningarna är att sake är brännvin och att det måste värmas.

Copyright © Jonas Arnqvist, 2003-2007 epost>

But with over chanel replica handbags, the new elements are continually added chanel replica 2.55 soul flourish. Sisters paragraph classic flap Karl took over after the 2005 chanel replica handbags of the 50th anniversary of the birth Chanel2.55 engraved version Reissues, and Chanel produced all metal chain shoulder bag clamshell. These bags are all accustomed to chanel replica sale.